9. ledna 2020

Finále Meloun Tour 2019

Vyvrcholení třetího ročníku seriálu turnajů Meloun Tour ve Světlé nad Sázavou se uskutečnilo první sobotu v novém roce. Na programu bylo Velké a Malé Finále, finále Středaře a doplňkové hry. Po skončení proběhlo vyhlášení nejlepších hráčů Finále a celkových žebříčků.

 Poháry a ceny na FINALS

Žebříček poprvé ovládl Ondřej Bareš

Celkem bylo odehráno 21 nominačních turnajů a 2 finálové turnaje a zúčastnilo se na 49 hráčů a hráček. Konečný žebříček vyhrál domácí hráč Ondřej Bareš a poprvé se tak mohl radovat z vítězství v celém seriálu, když předchozí ročníky skončil třetí (2018) a druhý (2017). Stal se tak třetím hráčem, který vyhrál žebříček a je zvěčněn na putovním poháru. Druhé místo obhájil Jaromír Váňa a třetí skončil Filip Menšík (o pouhý 1 bod před čtvrtým Honzou Žáčkem). Nejlepší ženou v žebříčku na celkovém 12. místě byla Klára Svobodová.
Všechny turnaje jako jediný odehrál Jaromír Váňa. Nejčastěji na stupních vítězů se objevoval Ondřej Bareš (celkem 12x), z toho 11x ve finále, které proměnil na 5 vítězství. Nejčastější nejlepší ženou byla v sedmi turnajích Kristýna Kemrová. Celkově se mezi nejlepšími třemi objevilo 17 hráčů.
Novinkou letošního ročníku byl měsíční žebříček, kdy se vyhlašoval Hráč měsíce. Tento žebříček vyhráli celkem čtyři hráči - Bareš (3x), Adam, Žáček a Rezek (1x).
Žebříček Mistra Středaře, do kterého se dostalo 25 hráčů, vyhrál Ondra Bareš o bod před Mírou Váňou, třetí skončil Martin Vágner.

Vítězové žebříčku - Filip (3.), Rosťa (6.), Jenda (4.), Miras (2.), Michal (5.), dole nejlepší žena Klára a šampión Barny

Statistikám vládli Michal Adam a Jan Žáček

"Statistika nuda je, má však cenné údaje..." se zpívá v jedné známe písničce od Jaroslava Uhlíře... Evidovali jsme 3 základní individuální výkony - bingo (150+ bodů), nejvyšší zavření (100+ bodů) a nejrychlejší zavření (do 6.kola - tj. do 18-ti šipek). Díky statistikám můžeme třeba vyhodnotit, že naházet přes 170 bodů je 2x jednodušší než zavřít do 6.kola nebo uzavřít hru náhozem 100 a více bodů. A třeba, že zavřít 100+ nebo 6.kolo je téměř stejně obtížné...
Bingo (171, 180) hodilo celkem 19 hráčů ve 46 případech (5x bylo hozeno 150-170 bodů). Nejvíce jich naházeli Michal Adam a Jan Žáček (6x). Uzavřít hru nad 100 bodů se povedlo 10 hráčům a padlo 23x, nejvyšší zavření pak předvedl už ve 12.kole Honza Žáček v podobě 157 bodů! Ukončit hru do 6.kola se pak povedlo 11 hráčům, celkově 22x. Nejrychleji pak zavřeli Michal Adam, Honza Žáček a Josef Rezek na 15 šipek (5.kolo). 

Vládci statistik - Michal a Jenda

Vítězem FINALS je Jan Stoklasa

Velké Finále nebo-li Meloun Tour FINALS se hrálo systémem skupin na 2 hrané legy + vyřazovací KO pavouk na 3 vítězné legy. Ze skupin postupovali nejlepší 2 hráči do čtvrtfinále jednostranného pavouka. Na pokraji vyřazení byl Honza Žáček, když o postup ze skupiny musel bojovat až v rozhodujícím utkání s Tomášem Vackem. "Osmifinále" nakonec Honza zvládl a dokázal postoupit až do finále, když ve čtvrtfinále porazil Rosťu Fikara a v semifinále Jaromíra Váňu. Soupeřem ve finále mu byl Jan Stoklasa, který ve čtvrtfinále zvítězil ve vyrovnaném utkání nad Lukášem Daňem a v semifinále nad týmovým kolegou Michalem Adamem. Finále bylo velice napínavé a nejtěsnějším poměrem 3:2 vyhrál Honza Stoklasa. Druhý tedy skončil Honza Žáček a na třetích místech Michal Adam a Jaromír Váňa. V turnaji padlo 3x 150+ a jako prvnímu se to podařilo Honzovi Stoklasovi proti Lucii Barešové. Nejvyšším zavřením 150 bodů (T19, T19, D18) se blýskl Ondřej Bareš proti Týně Kemrové.
Finálového Středaře vyhrál Michal Adam, který ve finále přetlačil Martina Vágnera. Krásné třetí místo brala Týna Kemrová.

Nejúspěšnější hráči Velkého Finále Meloun Tour FINALS - nahoře Michal Adam a Jaromír Váňa (oba 3.), dole šťastný vítěz Jan Stoklasa a Jan Žáček (2.)

Malé Finále brali domácí

Doprovodný turnaj nejlépe vyšel domácím hráčům, kteří obsadili kompletní stupně vítězů. Nejvýše pak vystoupal Pavel Prášek, který ve finále porazil svého spoluhráče Pepu Lužu 2:1. Třetí skončil Josef Rezek, pro kterého to byla ale malinká záplata, jelikož nedokázal postoupit ze základní skupiny v hlavním turnaji. Jediné bingo v turnaji hodil Pavel Prášek, který ovládl také doplňkovou hru Vyřazovák před Pepou Rezkem a Petrem Schořem. Velká gratulace Pavlovi za jeho parádní výkony v poslední době.

Nejlepší hráči Malého Finále - nahoře Pepa Rezek (3.), Ondřej Bareš (5.), Josef Luža (2.) a dole vítěz Pavel Prášek


KOMPLETNÍ VÝSLEDKY - žebříček, statistiky, turnaje

Nashle ve čtvrtém ročníku

Závěrem chci pogratulovat všem vítězům a úspěšným šipkařům za výkony v letošním ročníku. Dále děkuji všem šipkařům za účast v celém seriálu, obsluze v Pivním Baru Meloun, zvláště pak panu Melounovi za podporu a ceny do turnajů. Především také moc děkuji mojí ženě Lucii, bez které by šipky ve Světlé a okolí nebyly takové, jaké jsou dnes.
Čtvrtý ročník Meloun Tour je připraven a v nejbližší době budou zveřejněny oficiální propozice se spoustou novinek. Takže se na vás budu těšit opět u terče...ať to lítá...

Ondřej Bareš


Foto: Ondřej Bareš, Jaromír Váňa

Žádné komentáře:

Okomentovat